• Update 25 maart

  Dinsdagavond 23 maart heeft het kabinet aangekondigd de coronamaatregelen met drie weken te verlengen. In dit bericht informeren we u over de gevolgen daarvan voor de start van het honkbal- en softbalseizoen 2021.

  Dinsdag 23 maart is door het kabinet besloten de avondklok met een uur te verschuiven. Dit houdt in dat per woensdag 31 maart de avondklok vanaf 22.00 uur van kracht is. Verder zijn er helaas geen versoepelingen van de coronamaatregelen benoemd, ook niet voor de sport.

  Gevolgen voor honkbal en softbal
  Het gevolg van de verlenging van de coronamaatregelen betekent voor de sport in hoofdlijnen:

  1. Tot en met dinsdag 20 april mogen er nog geen wedstrijden tussen teams van verschillende verenigingen worden gespeeld.
  2. Sporters van 27 jaar en ouder mogen maximaal in viertallen met elkaar trainen op een buitensportaccommodatie.

  Zie ook de informatie op de site van NOC*NSF.

  Start jeugdcompetities

  Door de verlenging van de coronamaatregelen schuift de startdatum van alle jeugdcompetities op naar het weekend van 24-25 april (was oorspronkelijk 10-11 april). Dit betekent dat de eerste twee speelrondes niet doorgaan op de oorspronkelijk geplande data.

  • Speelronde 1 verschuiven we naar het eerste inhaalweekend op de speelkalender: het weekend van 8-9 mei. Deze wedstrijdwijzigingen worden door Competitiezaken doorgevoerd.
  • Voor speelronde 2 hebben we het voornemen de wedstrijden te verschuiven naar het tweede inhaalweekend van 22-23 mei (Pinksterweekend). Zodra over dit voornemen een definitieve beslissing is genomen, informeren we u daarover.

  Als overweging geven we aan u mee de meivakantie wellicht te benutten om extra oefenwedstrijden te spelen of om competitiewedstrijden van later in het seizoen naar voren te halen. Dit laatste dient u uiteraard in onderling overleg met de tegenstander af te spreken en de afdeling Competitiezaken via een wedstrijd wijzigingsverzoek in Sportlink daarover te informeren.

  Start seniorencompetities

  De startdatum van de seniorencompetities was enkele weken geleden verschoven naar de week van 26 april tot en met 2 mei. Door de huidige verlenging van de coronamaatregelen met drie weken zijn we genoodzaakt de startdatum opnieuw te verschuiven, ook met drie weken. Dit betekent dat de eerste seniorenwedstrijden plaatsvinden in de week van 17 mei.

  Alle geplande competitiewedstrijden tot en met zondag 16 mei worden door Competitiezaken op ‘afgelast door bond’ gezet.

  Start Topcompetities

  Per 17 december 2020 heeft het kabinet een uitzonderingspositie ingesteld en mogen sporters die actief zijn in topcompetities, onder voorwaarden, weer in groepen trainen en wedstrijden spelen. Voor honkbal en softbal geldt deze uitzonderingspositie uitsluitend en alleen voor:

  • Honkbal Hoofdklasse
  • Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse (voorheen Golden League)

  Aan deze uitzonderingspositie zijn door de Rijksoverheid wel een aantal voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden hebben betrekking op 1) het organisatorisch kunnen regelen conform het ‘protocol topcompetities’ en 2) het periodiek testen van spelers, stafleden en arbitrage.

  De KNBSB is momenteel met de verenigingen in beide klassen in gesprek of zij onder deze uitzonderingspositie van start zouden willen en kunnen gaan en per wanneer de competities starten. Zodra er meer duidelijkheid over de startdata van deze competities is, informeren we u daarover.

  Oefenperiode

  Door het verlengen van de coronamaatregelen zijn we genoodzaakt alle bij ons aangemelde oefenwedstrijden en oefentoernooien tot 20 april op ‘afgelast door bond’ te zetten (met uitzondering van de Hoofdklasse-oefenwedstrijden die onder de uitzonderingspositie voor topcompetities vallen).

  De KNBSB is voornemens om, indien toegestaan, vanaf het weekend van 24-25 april oefenwedstrijden van bondsscheidsrechters te voorzien. Vanwege de korte tijd waarin we dit kunnen gaan plannen, stellen we alleen bondsscheidsrechters aan bij oefenwedstrijden van teams die uitkomen in de Hoofdklassen en 1e klassen. U kunt uw oefenwedstrijd(en) bij Competitiezaken aanmelden door een e-mail te sturen naar competitie@knbsb.nl.

  Tot slot

  Sport wordt steeds vaker en steeds nadrukkelijker genoemd als belangrijk deel van de oplossing uit deze coronacrisis. In combinatie met de toenemende vaccinatiegraad in Nederland zijn wij ervan overtuigd dat de honkbal- en softbalcompetities binnen afzienbare tijd concreet kunnen worden opgestart. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en staan voortdurend in contact met de overheid, NOC*NSF en collega-sportbonden. In de komende weken blijven we u uiteraard regelmatig informeren!